ANNEBEL VISSER


Lopend met de paardjes en honden door het bos en over de hei leven zij je voor hoe je zonder oordeel kunt zijn. Kijk, zo'n dier doet gewoon wat hij wil doen: even gras eten, even lekker hard lopen als hij daar zin in heeft of juist een beetje achterop blijven om nog eens om zich heen te kijken. Dat confronteerde me met hoe vaak ik het gevoel heb te worden geleefd, aan verwachtingen probeer te voldoen van anderen en daardoor de voeling met mijzelf verlies. Maar als ik zo met de dieren wandel, voel ik ook weer veel beter wie ik zelf ben, mijn eigen natuur, die voelt als een rustige kracht.

En ik zou het zeker mensen aanraden die dit aanspreekt: mensen die willen ervaren dat er meer is dan alleen woorden om te kunnen communiceren, dat er meer is dan je denken, dat er meer is dan je best doen om iemand te zijn, die willen ervaren dat je al iemand bent.

 

JOYCE POSTMA


De eerste keer samen met Esmée en de kudde liepen we met de paarden en honden vanuit de wei het pad op naar het bos. Shetlander Lotje maakte mij al gauw duidelijk dat zij de wandeling voorop zou lopen. Gelderlander Jonkfried liep los, zijn hoofd guitig, achter ons aan. Een los lopend paard in het bos was voor mij een wonderlijk beeld. Tegelijkertijd merkte ik dat dit voor mij klopte; dit is zoals de natuur het bedoeld heeft! De voorwaarden voor de omgang met paarden die de mens bedacht heeft, zijn zo ongewoon gewoon geworden... Maar dit beeld maakte iets vrij in mijn hoofd. Ik ervaarde vrijheid, blijdschap en verbinding.

 

Het was wennen om mij mee te laten voeren door de paarden, hen het ritme te laten bepalen. Esmée ontfermt zich op een prettige manier over de groep: zorgvuldig geeft zij richting en creëert het veld waarin de kudde zich beweegt.

Ik ben een aantal keren meegeweest. Lotje heeft mij geleerd om los te laten, contact te maken en in verbinding te blijven. Ik hield haar vast aan een leadrope en als ik onvoldoende contact had, teveel praatte of in gedachten was, zigzagde ze vrolijk door het bos. Als ik stiller werd, werd het wandelen met Lotje rustig. En ik genoot meer van het mooie bos en de heide. De gesprekken met Esmée verliepen trager zonder diepgang te verliezen.

Ik kreeg beter in de gaten waar Jonkfried zich bevond en wanneer hij achterop raakte. Pas later merkte ik ook de rol en bezigheden van de honden op. Er gebeurt zoveel in een kudde!

Het onderdeel zijn van de kudde, de aandacht voor het moment en de prachtige natuur brachten mij terug naar het punt in mijzelf waar het rustig is.


LARISSA GIES

Wayfinder EQ Company


Rose, een prachtige twee-en-een-half jarige merrie met een vriendelijke soms wat kindse speelsheid.

Ondeugend probeert ze mij te testen en al snel krijg ik in de gaten dat ze het niet leuk vind als ik mijn aandacht verlies.

Hmm, aandachttrekken? nee dat is het niet. Na een tijdje met haar te

wandelen merk ik dat als ik echt in contact ga met Rose zij mij veel

antwoorden op vragen geeft.

Zullen we harder? Prima. Langzamer? Ook goed. Linksaf of rechtsaf het is allemaal goed.... Maar het moment dat tussen mij en Rose het contact verbreekt, bijvoorbeeld door aan te haken op een gesprek met iemand die voor me loopt, raken we elkaar direct kwijt en wordt het rommelig. Rose geïrriteerd, ik ook. Interessant was om te zien dat ik binnen enkele seconden de draad weer kon oppakken met haar en weer de verbinding kon herstellen.

Nu was de uitdaging om zonder uit contact te gaan met Rose af en toe ook de buitenwereld toe te laten....... dat kan, een mooi gegeven om samen iets aan te gaan zonder uit contact te zijn maar wel in vrijheid je eigen plek kunnen vinden.

Leiding geven, leiding nemen was onze volgende missie. Rose nog een kind is op zoek naar die leiding en naar wat mag. Mag ik, durf ik, kan ik, dit voelde goed. Waar zij het ritme pakken wilde gaf ik ruimte, niet te veel dan werd het te moeilijk en kwam er twijfel. Steeds zoekend naar de harmonie tussen ons, mijn rol als leider, haar verlangen om te groeien, het samenspel, de uitdaging voor haar en mijn loslaten gaf mij veel inzichten.

Samen kan ook, alleen als je alle twee wilt en kunt groeien, rijken,

onderzoeken, creëren en natuurlijk vertrouwen. Een bijzondere wandeling was het, daar ben ik Rose dankbaar voor.