Paarden 

 

Een paard  streeft van nature naar rust, balans en veiligheid en door zijn scherpe intuitie is het in staat om feilloos datgene te reflecteren wat er op dat moment om aandacht vraagt.

Het paard leeft in het hier en nu en oordeelt niet, is niet haatdragend en heeft geen mening. Het paard IS en communiceert puur en direct. Daar waar mensen bijvoorbeeld uit balans zijn in hun gevoel en ratio, ruis in hun communicatie ondervinden, hun grenzen niet goed aangeven of niet naar hun volle potentie leven, kunnen paarden behulpzaam zijn

In het samenzijn met het paard ga je ervaren hoe je communiceert, wat er in de weg zit, wat er zich manifesteert. In de communicatie met het paard kunnen onderwerpen zoals grenzen stellen, verbinding maken, leiderschap, en het in contact komen met diepere lagen in  jezelf aan de orde komen.


Jonkfried


Jonkfried is mijn oudste paard en de aanleiding geweest om te gaan wandelen met de kudde.

Hij heeft een zwaar leven gehad en is uiteindelijk op een Amsterdamse manege beland waar hij zijn dagen in een stand, vastgezet met een gewicht aan zijn halstertouw, zijn rondjes lopend in de manegebak moest slijten.

Ik nam hem mee naar de Veluwe, mee naar buiten op het moment dat hij vierkant kreupel, ziek en verslagen was. Het duurde lang voordat hij volledig herstelde. Hij heeft opnieuw moeten leren bewegen, bewegen zonder zweep, zonder sporen, zonder druk en dwang.

We zijn begonnen met wandelen omdat dat de enige wijze was waarop hij wilde bewegen.

Tijdens de eindeloze wandelingen die we samen met de andere paarden maakten heeft hij mij geleerd te vertrouwen, geen verwachtingen te hebben, geduldig te zijn, en in het NU te leven.  Zijn lessen zijn de meest waardevolle lessen in mijn leven geweest en nog iedere dag laten de paarden mij zien waar ik sta en wat mijn opdracht is.